Reuma i hrana

Kurkuma

Kurkuma (turmerik, indijski šafran, lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae). Poznata i pod nazivom žuti đumbir. Ponekad se koristi i iskrivljeni naziv kukurma. Stabljika je razgranata i naraste do jedan metar visine. Listovi su eliptičnog, kopljastog oblika. Listovi rastu direktno iz korjena i mogu narasti i do dva metra. Cvjetovi su bijele, žute do ružičaste boje.

Sastav i ljekovita svojstva

Kurkuma je bogata je makro i mikro nutrijentima. 100 g kurkume ima 354 kcal /1481 kj, a očega sadrži 65 posto ugljenih hidrata, 8 posto proteina i 10 posto masti. Od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udeo vlakana.
Najbitiniji sastojak kurkume je pigment  kurkumin (po kome je dobila i ime) koji ima snažno antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Kurkumin podstiče funkciju endotelijuma - elementa koji oblaže zidove krvnih sudova i štiti ih od masnih naslaga, što dovodi do poboljšanja kompletnog imunog sistem.
Konzumiranjem kurkume se pospešuje lučenje hormona, čiji nedostatak u organizmu, prema mnogim naučnim dokazima, dovodi do nastanka određenih mentalnih stanja poput depresije, pa i Alchajmerove bolesti.
Antioksidativni efekat pomaže i u detoksikaciji i zaštiti jetre. Stimuliše proizvodnju žuči u jetri i podstiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur.

Pomoć kod reumatskih oboljenja

Neka klinička ispitivanja su ustvrdila da je kurkuma najzdravija biljka na planeti! Registrovano je više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti usljed upotrebe kukurmina; što uključuje njegova potvrđena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.
Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u ljudskom organizmu od kurkume!
Kurkumin zaustavlja delovanje enzima COX2-ciklooksigenaza koji je odgovaran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Samim tim idealan je izbor kod reumatoidnog artritisa, kolitisa, Hronove bolesti kao i upalnih stanja kože kao što je psorijaza i psorijatički artritis.
Za razliku od klasičnih lekova za upalu-kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena. 1200 mg kurkumina ima isti efekat kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona, koji se koristi kao sintetički lijek protiv artritisa.Za razliku od konvencionalnih lijekova protiv artritisa, kurkumin ne uzrokuje brojne nuspojave. Prirodan je i siguran.

Upotreba i konzumacija kurkume

U ljekovite svrhe koristi se plod kurkume kao prašak, tinktura, mlijeko, čaj ili jednostavno kao začin.
Kurkuma se rastvara u ulju, Za optimalnu apsorbciju se najčešće kombinuje s nekom masnoćom. Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Dnevna preporučena količina kurkume iznosi od 3 g do 10 g (1 do dvije male kašikice) za odrasle osobe.
Samljeveni korijen kurkume je jedan od osnovnih sastojaka poznate mješavine začina curry i zaslužan je za njezinu žutu boju.
Kurkuma može da uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, pa se obavezno posavjetujte sa liječnikom.
Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom sedmično prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu.
Pošto kurkuma može blago pomoći u regulaciji dijabetesa, treba paziti na količinu unosa kurkume ako se u isto vreme uzima i terapija za dijabetes.

Više o samoj reumi saznaj na sajtu Živjeti sa reumom