Reuma i hrana

Mršavljenje kao antireumatik

Za razumjevanje kako prekommjerana težina utiče na reumatske bolesti, nije potrebno nikakvo medicinsko znanje. Pod reumom podrazumjevamo otežano i bolno kretanje. Zdravorazumski je jasno da veća težina znači veće opterećenje, pa će u slučaju manje tjelesne težine biti potrebno i manje naprezanje, odnosno manja sila za kretanje.

Mršavljenje najbolji antireumatik? Zablude i istine

Od prvih registrvanih pojava reumatskih oboljenja do danas nastojalo se pronaći veza između prehrane, gojaznosti i ovih bolesti.
Svako shvata da se lakše kreće bez vreće cementa na leđima nego sa vrećom.
Ukoliko smanjite tjelesnu težinu smanjićete i pritisak na zglobove. Manji pritisak znači manje boli. Manje boli znači manje sintetskih lijekova.

Tvrdnja da je dijeta najbolji antireumatik nije bez osnova.
Međutim i mršavi ljudi (poneki) pate od reumatskih oboljena. Već je rečeno da još uvijek nije utvrđen tačan uzrok nastanka (većine) reumatskih bolesti i da one spadaju u autoimuna oboljenja. Ovo znači da je gojaznost jedan od faktora koji utiču na reumatizam.
Mršavljenje nije antireumatik, ali gojaznim osobama olakšava reumatske tegobe.

Provjerite vašu dijetu kod specijaliste

Svođenje tjelesne težine na normalu predstavlja jedan od preduslovaza suzbijanje reumatskih tegoba. Bilo da želite smršati iz estetskih ili zbog zdravstvenih problema, kao što su reumatske tegobe to treba da činite pažljivo i s mjerom. Preporuka je da to učinite pod medicinskim nadzorom.
Mnogobrijne dijete, savjeti i jelovnici za artritis, fibromijalgiju, giht,... vejerovatno pomažu većini oboljelih od ovih bolesti, ali moguće su različite komplikacije. Zato posavjetujte se i sa reumatologom i sa gastroentrologom.

Najbolji rezultati u borbi sa reumom postižu se kombinovanjem vježbi i pravilnom ishranom.
Cilj je da smanjite tjelesnu težinu a da pri tom ne smanjite imunitet, već da ga pojačate.

Više o samoj reumi saznaj na sajtu Živjeti sa reumom