Reuma i hrana

Reumu nećete izliječiti, ali ćete je lakše držati pod kontrolom, uvođenjem zdrave prehrane bogate svježim voćem i povrćem.

Bijeli luk

Bijeli luk (lat. Allium sativum) je začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je luku, poriluku i vlascu. Jedan od najstarijih kultura koje čovjek uzgaja i smatra se da potječe iz srednje Azije.
Od davnina se bijeli luk spominje kao ljekovito sredstvo za liječenje povišenog pritiska, ćelavosti, ateroskleroze, za zarastanje rana, protiv crijevnih parazita i brojnih drugih oboljenja.
Postoji izreka . "Ako jedeš bijeli luk, izgubićeš prijatelje. Ako ga ne jedeš, izgubićeš zdravlje".

Magično jelo neugodna mirisa

Bijeli luk se pominje u mnogim starim knjigama i u kuharicama svih naroda. Često mu se pridaje mistično značenje i koristi se u raznim “čarobnim” napitcima. U drevnim vremenima čak je povezivan s vječnim životom. Na egipatskom papirusu opisuje se kao sredstvo za jačanje krvi.
I "otac medicine" Hipokrat ga je preporučivao u prehrani. Naučno je ispitan početkom 20-og vijeka. Još 1858. Louis Pasteur je zapisao je da bakterija ugine nakon tretiranja bijelim lukom.
Prosječan hemijski sastav bijelog luka na 100 g svježe namirnice, iznosi: voda 59 g; proteini 6,4 g; masti 0,5 g; ugljikohidrati 33,1 g i vlakna 2,1 g.
Energetska vrijednost iznosi samo 149 kcal na 100 g svježe namirnice.
Sadrži više od 200 biološki aktivnih supstanci, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Od ljekovitih supstanci sadrži eterična ulja koja sadrže sumpor, što je osnov njegovog specifičnog mirisa, velike nepostojanosti i osjetljivosti. Osim alicina i dialil sulfida, sadržava vitamin C, B6, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.
Bijeli luk sadrži dva oksidansa: selen i germanij, koji zajedno sa vitaminom C čine dobru odbranu od slobodnih radikala, koji su odgovorni za degenerativne bolesti i ubrzavanje starenja.
Prema rezultatima nekih istraživanja, bijeli luk je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju zakrčenja krvnih sudova. Snižava nivo štetnog holesterola (vidi), odnosno istovremeno povećava koncentraciju zaštitnog holesterola (HDL). Djeluje kao vazodilatator i antihipertenziv (zbog djelovanja metil-aliltrisulfida). Vazodilatatori su lijekovi za poboljšavanje cirkulacije u tkivima.
Da se izbjegne miris bijelog luka, treba ga jesti sa peršunom ili, žvakati zrno pržene kafe, jesti svježi sir, piti jogurt ili mlijeko.
Najsigurnije je ipak jesti bijeli luk kada se ne planira neka društvena obaveza, ili uzimati kapsule sa ekstraktom njegovim ekstraktom, djelotvornost je ista, ali nema mirisa.

Izbor, čuvanje i konzumacija

Pri izbori i kupnji najbitnija je da bijeli luk bude svjež. Lukovica treba biti kompaktna i čvrsta na dodir i ne bi smjela klijati. Oguljeni čenovi trebaju biti bijeli, a izbjegavajte upotrebu onih koji su žuti, sivi ili žilavi.
Ako se čuva se na hladnom, suhom, prozračnom i zamračeno mjestu ostaje očuvan i svjež i do tri mjeseca. Ako lukovicu otvorite bitno joj skraćujete rok čuvanja.
Najjednostavniji način konzumacije je da bijeli luk jedete sa hljebom npr. namažite hljeb putrom i pospete sa sitno isjeckanim bijelim lukom i i stavite u rernu da se zapeče. A umjesto putra i margarina može i donedavno zabranjena mast i aleva paprika.
Ako vam se čini prejednostavno uzmite slane kifle, ili bruskete, ili kroasan i iskombinujte sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, povlakom, putrom i peršunom.
Bijeli luk se može koristiti i pečen ili kuhan, čime se njegova intenzivna aroma i okus umanjuju. Narezan na kriške, usitnjen ili protisnut bijeli luk se koristi i za pripremu umaka za tjesteninu, gulaša, variva, čorbi i supa.
Bijeli luk se može konzervirati i u ulju ili čuvati ukiseljen. Ovako konzerviran je, naročito na dalekom istoku, omiljeno je jelo uz pečeno pile ili hladna mesa.
Svježe nasjeckan bijeli luk se dodaje u svježi kravlji sir, variva, jela od gljiva, kao dodatak i začin kobasicama, salamama i pečenom mesu.

Ulje od bijelog luka za masažu protiv reumatskih bolova

Recept za liječenje bolnih zglobova i leđa
Očistite 300 – 400 grama bijelog luka, isjecite ga na krupne ploške, stavite u teglu i prelijte sa 1 litrom kvalitetnog nerafiniranog biljnog ulja (maslinovo ili suncokretovo). Zatvorite teglu poklopcem i ostaviti na tamno mjesto na sobnoj temperaturi, da odstoji dvije nedjelje. Svakodnevno promućkajte sadržaj tegle. Ovako dobijena smjesa se procjedi kroz 3-4 sloja gaze ili dvaput kroz sitnu plastičnu cjediljku i spremi u manje tegle, koje se hermetički zatvore. Kako se koristi ovaj lijek?
Ulje se utrljava u bolna mjesta i na bolne zglobove. Terapija bi trebalo da traje najmanje tri nedjelje a najduže pet. Nakon toga prekinuti najmanje dva mjeseca prije ponovne terapije.

Bijeli luk kao preventiva

Dokazano za sprečavanje prehlade i gripe. Konzumacije bijelog luka ublažava upale sluznica kod prehlada, ubija štetne bakterije te tako djeluje preventivno protiv infarkta i moždane kapi i omogućuje bolju regulaciju šećera u krvi.
Zbog blagotvornog dejstva na cirkulaciju ima pozitivno dejstvo na upale i preporučuje se konzumacija kod većine reumatskih oboljenja..
Bijeli luk se naročito preporučuje pušačima jer smanjuje stezanje krvnih sudova koje uzrokuje nikotin. No, nema boljeg savjeta nego PRESTATI PUŠITI.
Dvojbeno, ali neka istraživanja ukazuju da bijeli luk ima i antikancerogena svojstva, a ulja iz bijelog i crnog luka pokazala su se efikasnim protiv raka kože.
Osim toga, redovno uzimanje bijelog luka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

Oprez: TOKSIČNOST:
U većim količinama može naškoditi bubrezima.

Više o samoj reumi saznaj na sajtu Živjeti sa reumom