Reuma i hrana

Trešnja: čudotvorna voćka ili tek zdrava voćka?

Trešnja (lat. Prunus avium) je zbog svojih ljekovitih svojstava jedna od najzdravijih namirnica. Grčki keratos – trešnja, što je osnov za latinsku riječ cerasea, dolazi od grčke riječi keros, što znači rog. Pretpostavlja se da se to odnosi na tvrdoću trešnjina drveta. Latinska riječ ceresea je osnov odakle potiču riječi istoga značenja u romanskim, germanskim (njem. Kirsche, engl, cherry) i slavenskim jezicima.

Alternativno liječenje?

Zablude i istine o trešnjai i njezinoj moći

Svi koji pate od neke bolesti prije ili kasnije će čuti za neku od metoda koji je kao rukom, odnio zloćudnu bolest.
Što se tiče reume postoje stotine takvih legendi. Jedna od njih jednostavno rješava problem reume jedenjem trešanja i preparata od trešanja.
Kao prvo (što je naglašeno na startnoj stranici sajta antireuma.com) ne postoji bolest pod imenom reuma, pa samim tim ni lijek za bolest. Postoji mnoštvo oboljenja koja su obuhvaćena imenom reuma. Svako od njih se različito manifestuje i liječi.
Kao drugo i osnovno kao i kod svih alternativnih liječenja nema dokaza da terapija trešnjama pomaže uvijek, niti postoje jasni putokazi koji bi u svim (ili bar u većini slučajeva) vodili ka ozdravljenju. Uglavnom je to subjektivni osjećaj da je bolje. Bolje se teško može izraziti u matematičkim vrijednostima. Međutim i savremena medicina subjektivni doživljaj prihvata kao jedan od važnih parametara zdravlja.
A da ne ostanemo dužni trešnji daćemo razloge zašto trebate jesti trešnje i kako one utiču na reumatske tegobe.

Bogatstvo trešnje

Trešnja je na trećem mjestu među voćem po efektu snižavanja LDL (lošeg) holesterola u krvi (vidi holesterol).
U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 g vode; 0,2 g masti; 1 g bjelančevina; 16 g ugljikohidrata; 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku).
Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom. Glikemični indeks nam pokazuje kako neka namirnica nakon konzumacije djeluje na nivo glukoze u krvi i kako utječe na lučenje insulina. Kao mjera se uzima glukoza koja ima glikemični indeks 100. Nakon konzumiranja hrane s visokim GI, zbog naglog lučenja velikih količnina insulina brzo pada nivo glukoze u krvi, dolazi do hipoglikemije a što pojačava potrebu za slatkim. Začarani krug se zatvara – više slatkiša traži još novih slatkiša..
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.
Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, crijeva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje. Trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.
Trešnje su bogate antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (posebno antocijanidi i proantocijanidi). Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.
Trešnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g, što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju. Magnezij je neophodan za apsorpciju kalcija i njegovu ugradnju u kosti, što ga čini ključnim faktorom u prevenciji osteoporoze i lomova kostiju.
Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šalica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a gotovo da uopšte nemaju masnoća (tačnije na 100g imaju zasićene masne kiseline 0,07g; jednostruko nezasićene masne kiseline 0,08g; višestruko nezasićene masne kiseline 0,09g).
Najvredniji sastojak trešnje su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini. Oni jačaju vezivno tkivo.

Dokazane blagodeti upotrebe trešnje

Kod autoimunih bolesti, a reumatske bolesti spadaju u njih, stres je jedan od faktora rizika. pretpostavlja se da se stres može javiti i kao posljedica neuravnoteženosti hormona. Kao prevenciju i prirodno rješenje neuravnoteženosti hormona može biti melatonin prisutan u trešnjama. Ovaj hormon što ga luči epifiza ima umirujuće djelovanje na neurone u mozgu, smiruje živčani sistem te vam pomaže da se relaksirate i lakše i mirnije spavate. Istraživači s Univirziteta u Michiganu otkrili su da antocijanini, spojevi koji daju trešnjama njihovu crvenu boju, imaju snažan protuupalni efekat. Studija je pokazala da ovi spojevi imaju sposobnost inhibirati enzime koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandina - prirodnih hemikalija koje sudjeluju u upali.
Prvi put delotvorno dejstvo antocijanidina kod problema sa reumom i gihtom otkrio je 1950. godine u Teksasu njemački ljekar Ludvig Blau. On je sam bolovao od gihta, imao jake bolova od kojih povremeno čak nije mogao ni sam da se kreće, već samo pomoću invalidskih kolica. Jednom prilikom je primjetio da su njegovi bolovi nakon dve šake trešanja bili manji. Pokrenuo je studiju sa pacijentima koji su patili od reume i gihta i dokazao da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.
Na američkom univerzitetu u Vermontu dokazano da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu.
Prema riječima bečkog stručnjaka Bankhofera, protiv reume i gihta efikasnije su tamne trešnje, jer sadrže više pigmenta.
Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju i stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput parodontoze.

Kako konzumirati trešnje?

Najbolje svježe. I što češće.
Ipak, trešnje ne treba da jedete prije ručka, jer mogu da uspore varenje. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Sok od trešanja
Bezalkoholni, sterilizirani sok od trešanja se pravi od zgnječenih trešanja koje se ostave da odstoje preko noći, a ujutro se protisnu kroz lanenu krpu. Na čašu soka doda se pola čaše šećera u prahu, kore od cimeta i nekoliko klinčića. Sve se dobro izmiješa i ostavi 4 dana na suncu (ili toplom mjestu). Zatim se ulije u staklene boce koje se dobro začepe i (okrenute naglavce) spreme u pijesak u podrumskim prostorijama, gdje se sok može očuvati godinama. Pije se tri puta dnevno po čašicu (od 0,5 dcl) – nakon jela.
Sok od peteljki trešanja
Peteljke trešnje (30 do 50 grama) prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim kuhajte nekoliko minuta pa prelijte preko cijelih plodova trešnje i rasječenih jabuke. Ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite kroz gazu.
Ovakav napitak se koristi za poboljšanje mokrenja, što rezultuje boljim radom jetre, želuca i bubrega. Piju se 3 do 4 šalice dnevno.
Kolači od trešanja
Trešnje se koriste u različitim receptima za pripremu kolača. Termička obrada i dodaci šećera umanjuju vrijednost trešnje.
Smrznute zdrave kao svježe?
Kvalitet zamrznutog povrća i voća zavisi od kvaliteta svježeg, pa je zreo plod, direktno iz bašte - najbolji za zamrzavanje.
Zamrznute namirnice sačuvaju vrijednost samo kada su fabrički smrznute na izuzetno niskim temperaturama i pod posebnim uslovima. U standardnim zamrzivačima one značajno gube od nutritivne vrijednosti.
Smrzavanje namirnice i održavanje temperature na -18°C usporava hemijske i enzimske reakcije i u potpunosti onemogućava razvoj mikroorganizama. Čak je dokazano da je sadržaj vitamina u namirnicama podvrgnutim metodi brzog smrzavanja veći nego kod svježih namirnica koje su odstajale više od 72 sata.  Hrana Vas neće izliječiti od reume, ali pravilan izbor namirnica može da olakša bolest i umanji bolove.

Više o samoj reumi saznaj na sajtu Živjeti sa reumom