Reuma i hrana

Ananas

Ananas (lat. Ananas comosus) je višegodišnja tropska zeljasta biljka koja raste maksimalno do metar visine. Spada u familiju bromelija (Bromeliaceae). Porijeklom je iz Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta kao voće, uglavnom u tropskim krajevima. Plod raste i razvija se u sredini biljke i raste do težine 3-4 kilograma.

Sastav i ljekovita svojstva

100 g ananasa ima oko 80% vode, te ukupno 0,12g masti od toga su zasićene masti 0,09g; 12.63g (4%) ugljenih hidrata, 0.54g (ili tek 1% )proteina, uz 1.4g (6%) vlakna i 9.85g voćnih šećera.
U sastavu ananasa nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta-karotena. Sadrži oko stotinu aktivnih sastojaka. Dobar je izvor mangana (1,2 mg) i bakra (0,1 mg). Od vitamina je odličan izvor vitamina C (od 50 do čak 120 mg zavisno od vrste), vitamin B1 (tiamin): 0.1mg, vitamin B6: 0.1mg, folna kiselina: 18 mg.
Svjež ananas sadrži bromelain - enzim koji u organizmu pomaže razgradnju bjelančevina, pospješuje probavu i djeluje protivupalno.
Iz izmrvljenih peteljki ananasa, stručnjaci su izdvojili dva molekula bromelina. Prvi podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, a drugi blokira određene proteine, koje su po nekim analizama odgovorne za čak 30% vrsta karcinoma.

Pomoć kod reumatskih oboljenja

Ananas sadrži visoku koncentraciju mangana koji jača kosti i vezivno tkivo.
Bromelin koji sadrži je veoma efikasan u tretiranju lokalizovanih zapaljenja sa edemima, tako da smanjuje upale, otoke i ožiljke. Djeluje protiv celulita, popravlja drenažu tkiva i olakšava varenje proteina. Osim toga, brzo i djelotvorno smanjuje bolove, a istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Upotreba i konzumacija ananasa

Bromelin ulje i ekstrakt od ananasa
Bromelin je djelotvoran i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Ukoliko prodre kroz kožu, može da izblijedi "staračke pjege" ili ih potpuno eliminiše. Potrebno je da se ta mjesta redovno mažu vatom natopljenom ekstraktom soka od ananasa.
Ananas ima sposobnosti da razgrađuje bjelančevine pa se ne treba jesti s jogurtom ili svježim sirom, jer će inače bromelain razgraditi bjelančevine u tim namirnicama mijenjajući njihov okus i teksturu.
Svjež ananas
Ananas nakon berbe više ne dozrijeva. Zato je prilikom kupovine treba izabrati svjež i zreo ananas. Odabrani ananas mora biti svježeg izgleda sa zelenim listovima, kora treba biti neoštećena, bez mekanih i tamnijih dijelova.
Konzerviranjem i termičkom obradom uništava se aktivnost bromelaina, zato se preporučuje jesti svjež ananas.
Da bi organizam najbolje iskoristio blagodati svježeg ananasa, najbolje ga je jesti jedan do dva sata prije ili nakon obroka.

Ananas je i odličan dodatak marinadama za meso jer ih omekšava i pridonosi boljem okusu.
Ananas se u salatama odlično kombinuje s piletinom i škampima.
Ananas ima sposobnosti da razgrađuje bjelančevine pa se ne treba jesti s jogurtom ili svježim sirom, jer će inače bromelain razgraditi bjelančevine u tim namirnicama mijenjajući njihov okus i teksturu.

Više o samoj reumi saznaj na sajtu Živjeti sa reumom