Đumbir

Reumu nećete izliječiti, ali ćete je lakše držati pod kontrolom, uvođenjem zdrave prehrane bogate svježim voćem i povrćem.

Đumbir

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, potiče iz Kine. Rastom je sličan trski, može narasti više od 1 metra u visinu i ima kopljasto lišće. Latinski naziv Zingiber officinale potječe od sanskrtske riječi stringavera, što znači rožnat. Naziv se odnosi na podanak biljke koja je kvrgavog, nepravilnog izgleda, svjetložute do smeđe boje. Ispravnije bi bilo reći da se koristi izdanak đumbira ,a ne korijen. Najčešće se govori o korijenu đumbira, a ne o izdanku.
Korijen đumbira koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Vrijednost đumbira

Đumbir se koristi u Kini već više od 2000 godina. U Indiji se đumbir spominje 4. stoljeću prije nove ere kao dio medicine. Prije 2000 godina đumbir je iz Indije donesen u tadašnje Rimsko carstvo gdje je korišten u kulinarstvu te u terapeutske svrhe. U srednjem vijeku je postao popularan kao dodatak kolačima i poslasticama.

Đumbir je koncentrirani izvor magnezija, vitamina B6, kalija, mangana i bakra.
Različite kliničke studije pokazale je đumbir djelotvoran kod različitih oboljenja od migrena, sniženja krvnog pritiska, do olakšanja kod različitih alergija, upala i hemoterapije.

Gingerol

U svježem i sušenom đumbiru nizom različitih analitičkih procesa izolovano je čak 115 različitih sastojaka.
Đumbir sadrži proteolitički enzim koji ublažava upalu te pomaže popraviti oštećene zglobove i hrskavice, pa je upravo iz tih razloga đumbir jedan od najboljih prirodnih lijekova koji se koristi za liječenje artritisa, uganuća, reumatizma i bolova u zglobovima i mišićima. Đumbir sadrži visok udio antioksidansa (3.85 mmol/100 g), što ga svrstava na ljestvicu odmah nakon nara i nekih vrsta bobičastog voća.
Aktivni sastojci đumbira poznati su pod nazivom gingerol (prema engleskom nazivu đumbira ginger). U đumbiru je prepoznato čak 14 aktivnih sastojaka, uključujući [4]-gingerol, [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol, [6]-paradol, [14]-shogaol, [6]-shogaol, 1-dehidro-[10]-gingerdion, [10]-gingerdion, hexahidrokurkumin, tetrahidrokurkumin, gingerenon A, 1,7-bis-(4′ hidroksil-3′ metoksifenil)-5-metoksiheptan-3-jedan i metoksi-[10]-gingerol.
Đumbir sadržava vrlo snažne protuupalne spojeve gingerole.
Upravo su gingeroli razlog zbog kojeg je 75% pacijenata s artritisom osjetilo smanjenje bolova oticanje nakon što su konzumirali đumbir.
Naučnici pretpostavljaju kako bi mogući mehanizam djelovanja bio putem inhibicije angiotenzin-konvertirajućeg enzima i prevencijom lipidne peroksidacije zašto su zaslužni polifenoli koje gingeroli đumbira sadrže.

Napitak, začin i lijek

Đumbir je prepoznatljiv po specifičnoj, vatrenoj i oštroj aromi.
National Library of Medicine objavio je članak kako se đumbir uspješno koristi u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja nakon operativnog zahvata, mučnine nakon hemoterapije, želučanih problema, kolitisa, jutarnje mučnine i mučnine u vožnji. Mnogobrojne studije su potvrdile da đumbir smanjuje nivo triglicerida u krvi, poboljšava krvotok i protok energije.
Ne preporučuje se da ga upotrebljavaju osobe koja imaju probleme sa poremećajima krvarenja, probleme sa žučnim kamencima, te onih koji uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi (uključujući aspirin).
Takođe nije ga poželjno uzimati uveče prije spavanja jer može izazvati nesanicu.
Preliminarni podaci kliničkih studija pokazali su kako je za blagotvoran učinak potrebno dnevno konzumirati količinu od 2 do 4 grama svježeg đumbira. Najčešće se koristi u napcima. Najjednostavnije je da prokuhajte nekoliko kriški đumbira u vodi i dobićete ukusan čaj. Može da se doda u svježe pripremljen sok od povrća i voća, ili limunadu.
Naribani korijen đumbira možete dodati i u jutarnje žitarice s jogurtom ili mlijekom uz dodatak orašastih plodova i suhog voća.
Đumbir je odličan u umacima za salatu na bazi žitarica, mahunarki i povrća. U blenderu miksajte 1 naranču, maslinovo ulje, so, biber i komadić đumbira.
Đumbir se koristiti i kao začin uz povrće, piletinu te riblja jela.
U frižideru će đumbir ostati svjež do tri nedelje. U jela je najbolje stavljati ga svježeg. Tek pred kraj kuvanja dodajte ga jelu, pa će jelo imati blažu aromu. U zamrzivač se stavlja neoljušten.

Praznični kolači od đumbira

Đumbir se koristi i u pripremi različitih kolača, od kojih je najpoznatiji tzv. Gingerbred. U pojedinim zemljama ovi kolači imaju posebnu vrijednost i spremaju se za praznike, a posebno za Božić.
Kod nas nisu naročito popularni, ali diljem svijeta imaju reputaciju vrhunske delicije i predstavljaju ne samo gastronomski već i estetski doživljaj.

Živjeti sa reumom


 Hrana Vas neće izliječiti od reume, ali pravilan izbor namirnica može da olakša bolest i umanji bolove.

Više o samoj reumi saznaj na sajtu Živjeti sa reumom